GOODYEAR WELT review – Zijn Goodyear Welted schoenen de moeite waard?

Ah, de Goodyear welt. Het is een functie die zoveel heren zochten in hun schoenen.

Geklede schoenen kunnen op zoveel verschillende manieren worden gemaakt. Elke methode beïnvloedt het uiterlijk, de duurzaamheid en het comfort van de schoen zelf.

Elke kenner weet bij het kopen van een nieuw paar de bouwmethode in de gaten te houden. Doe je?

Zo niet, dat is oke!

Vandaag zul je meer te weten komen over de Goodyear-Welt, of het de moeite waard is om te krijgen, en hoe het bestand is tegen andere bouwsoorten.

WAT IS EEN GOODYEAR WELT?

De Goodyear welt is uitgevonden door Charles Goodyear in 1869. Het is een constructiemethode waarbij de buitenzool wordt gestikt in de omtrek van het bovendeel.

Hierdoor wordt voorkomen dat de zool eraf valt en wordt het in de toekomst veel eenvoudiger om opnieuw te worden opgelost. Het lijkt een beetje zoiets als dit.

HOE WERKT EEN GOODYEAR WELT?

Om te beginnen wordt de bovenkant van de schoen tussen de binnenzool en buitenzool gevouwen. De rand, die meestal van leer is, wordt dan langs de randen van de buitenzool geplaatst.

De schoenmaker zal dan door de rand, de bovenkant, de binnenzool en terug uit de rand steken. Ten slotte wordt een laatste steek gemaakt door de buitenkant van de schoen en passeer de onderkant en rand.

HOE ZIET EEN GOODYEAR WELT ERUIT ZIEN?

Als je ooit schoenen hebt gezien met een zichtbare steek op de zool en de omtrek, is het hoogstwaarschijnlijk Goodyear welting.

Neem dit paar Dos Santos, je kunt het stiksel rond de buitenzool zien. Dit geeft meestal aan dat de schoenmakers een Goodyear-constructie gebruikten, maar er zijn ook andere dingen om naar te zoeken.

Bovenaan zie je de laatste steek die is doorgevoerd tijdens de laatste constructiestap. Deze prachtige Fellmonger-brogues zijn perfecte voorbeelden.

Visible stitching on top of Goodyear welt

ZIJN GOODYEAR WELT SCHOENEN COMFORTABEL?

Ja, heel erg waar!

Wanneer een Goodyear-rand op een schoen wordt geïmplementeerd, ontstaat er een holte die is gevuld met kurk. Een voetbed van kurk vormt zich in de loop van de tijd naar uw voet en maakt de voet steeds zachter.

Deze constructiemethode voorkomt ook dat water en ander vuil van buitenaf de schoen binnendringt. Hoewel niet waterdicht, is het zeker waterbestendig.

Met de Goodyear welted Flex hoef je ze niet meer in te lopen en na verloop van tijd verbeteren ze nog en zullen ze een van je favoriete en meest comfortabele dress-schoenen worden.

GOODYEAR WELT VS BLAKE WELT

Blake-Welting zijn een van de meest voorkomende benaderingen om een schoen te strikken. Het is eenvoudiger en betaalbaarder voor zowel de schoenmaker als de consument.

Tijdens de industriële revolutie werd het populair omdat het gemakkelijk met machines kon worden geautomatiseerd. Dit betekent dat het niet met de hand kan worden gedaan en dat dit speciale menselijke element ontbreekt.

Het bovenwerk is rond de binnenzool gewikkeld en tussen de buitenzool gestikt. Dit betekent dat een enkele steek alles hecht.

Blake welted-schoenen hebben de neiging om comfortabeler te zijn en gemakkelijker in te breken. U zult merken dat ze een beter prijsniveau bereiken en dat re-zooling eenvoudig is. Hoewel er speciale speciale Blake-apparatuur voor nodig is, kan dit kostbaar zijn.

GOODYEAR WELT VS STITCHDOWN CONSTRUCTION

De bouwmethode Stitchdown gaat terug tot de 17e eeuw. Het bestaat al letterlijk eeuwen.

Het wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Zuid-Afrika toen de Kaap-Nederlands tot de Nederlanders behoorde – vandaar de naam. Ze zouden een niet-verstopte huid van dieren nemen, de bovenkant naar buiten ombuigen en op een tussenzool en buitenzool vastnaaien.

Kent u het laarsbedrijf Clarks? Ze gebruikten deze aanpak voor hun klassieke Desert-boot terug in de jaren 1950 en nog steeds doen.

Het is niet ongebruikelijk voor moderne schoenen om zowel een Goodyear-lasmachine als de apparatuur die nodig is voor de Stitchdown-techniek te gebruiken.

Een voordeel van schoenen gemaakt met deze benadering is dat ze gemakkelijker op de zak zullen zijn.

GOODYEAR WELT VS STORM WELT

De Noorse rand of ‘stormrand’, zoals velen het noemen, is met de hand de beste constructie voor waterbestendigheid en het voorkomen van weerbeschadiging van de binnenkant van je schoen.

Heb je ooit in een plas gestaan of had je sneeuw in je schoenen gestaan? Het is tijd zoals dat wanneer een Storm-rand je veel ongemak zou kunnen besparen. Het werkt als volgt:

Het interessante van deze stijl is dat het stikwerk eigenlijk aan de buitenkant wordt gedaan, niet aan de binnenkant.

CONCLUSIE

Goodyear welt-schoenen hebben een hogere prijs, maar niet zonder reden.

Hun constructie voegt veel duurzaamheid toe om schoenen aan te kleden en maakt het re-zolen eenvoudig .

Esthetisch gezien voegt het een fijn element van vakmanschap toe dat je meteen kunt onderscheiden van een gewone schoen.

Blake, Stitchdown en Storm welt-technieken hebben allemaal hun eigen voordelen. De populaire mening is dat Goodyear ze allemaal verslaat, maar ze hebben elk hun eigen unieke toepassingen.

Een schoen gemaakt met een Goodyear flex zool zal in het begin direkt goed aanvoelen zonder het te hoeven inbreken en zullen uiteindelijk ongeloofelijk aanvoelen.

Een voetbed van kurk is meestal ook inbegrepen, wat bijdraagt aan het comfort. Als je ooit schoenen winkelt, inspecteer dan het stiksel op de buitenzool en rond de omtrek van het bovendeel om te bepalen of het Goodyear is of niet.

Al met al is het een ongelooflijk effectieve techniek voor het maken van schoenen en elke man zou het zelf moeten ervaren.

Met vriendelijke groeten

Luis Dos Santos

Dos Santos Shoes

Een reactie achterlaten

CLOSE

Categories

Merken

  • No product brands exist.

Product tags

Add to cart
× Heb je een vraag?